HUMAN

7 tips om heftig nieuws beter te verteren

  1. Nieuwschevron right
  2. 7 tips om heftig nieuws beter te verteren

Een tikkeltje bang, ongerust of ongelukkig geworden van al het heftige nieuws dat je over je uitgestort krijgt? Hier een rijtje tips dat je wellicht wat helpt.

Je hoeft alleen maar de krantenkoppen van de afgelopen twee weken te volgen om te beseffen dat je een bak ellende over je heen krijgt gestort, wat betreft binnen- en buitenlands nieuws.

En hoewel je als jongere overal van op de hoogte wilt worden gehouden, van terrorisme tot rampen, van seks tot ebola, moet die nieuwsvoorziening wel op een goeie manier gebeuren.


(Jongeren in Manchester gingen na de recente aanslag massaal de straat op)

Bang door het nieuws?

Heftige gebeurtenissen, zoals een terroristische aanslag of een misdrijf, kunnen namelijk heel wat losmaken bij iemand. Boosheid, angst, moedeloosheid, verdriet: mensen voelen er van alles bij.

Blijft zo'n heftig bericht in je hoofd zitten? Heb je een filmpje gezien met gruwelijke beelden die ’s nachts op je netvlies blijven hangen? Word je er bang of ongelukkig van? Neem dan deze zeven tips van onze vrienden van 7Days ter harte.


(Stille tocht in Bunschoten voor de omgekomen veertienjarige Savannah)

#1. Praat erover

Hoeveel narigheid je ook ziet, leest en hoort: immuun word je er niet snel voor. Dat is maar goed ook, want afgestompt raken door een overdosis narigheid moet je ook niet willen. Naar nieuws mag best binnenkomen: het is de realiteit, zet je aan het denken en kan zelfs een beetje relativeren. Maar het is soms om moedeloos van te worden.

Wat vaak helpt, is erover praten. Met klasgenoten, vrienden en mensen met wie je werkt. Of gewoon thuis. In je eentje piekeren maakt het in ieder geval nooit beter. Je overpeinzingen delen met anderen, dat lucht op.

#2. Waak voor een overdosis

Houdt een zwaar nieuwsonderwerp je in de greep? Er is niks mis met op de hoogte blijven, maar sla daar niet in door. Als je merkt dat je somber wordt van alle filmpjes, foto’s en verhalen, blijf ze dan niet opzoeken. Zeker niet net voordat je naar bed gaat of als je je toch al niet zo goed voelt.


(Bij de London Bridge werden na de aanslag post-its opgehangen)

#3. Relativeren

Vergeet niet dat de onderwerpen waar over wordt geschreven doorgaans niet voor niets nieuws zijn: ze halen de krant juist omdát ze uniek zijn. Als we even teruggrijpen naar de aanslagen van IS: de kans dat jij daar slachtoffer van wordt, is echt heel, heel klein. De meeste plekken – helemaal in een land als Nederland - zijn nogal veilig, maar daar hoor je dan weer niets over in het nieuws.

#4. Zorg voor afwisseling

Afwisseling is sowieso een goed idee. Kijk na een deprimerend nieuwsverhaal even een gezellige aflevering van een serie, lees een vrolijk boek of stort je op de Raar maar Waar-pagina’s van 7Days. Of kijk naar onze Tussenuur-challenges.


(Toegegeven, het is goed zoeken, maar er is ook wel eens leuk nieuws)

#5. Kijk kritisch naar de bron

Fijn dat je online ál het nieuws élke seconde kunt volgen. Maar let wel op wáár je kijkt. Het wemelt op internet van de meningen. En die zijn lang niet altijd genuanceerd en onderbouwd. Bovendien zijn ook lang niet alle foto’s en video’s die je ziet echt. Volg nieuws afkomstig van betrouwbare bronnen en probeer aan de hand daarvan zelf je mening te vormen.

#6. Laat je niet opfokken

In het verlengde daarvan: laat je niet leiden door de onderbuikgevoelens van anderen, al helemaal niet als ze afkomstig zijn van anonieme ‘reaguurders’ online. Laat je niet opfokken of bang maken door anderen.


(Kijk kritisch naar de bron, het wemelt van het nepnieuws)

#7. Tel je zegeningen

Met het risico dat je een beetje gaat braken van deze afsluiter: het helpt heus om in tijden van treurnis te focussen op het goede nieuws in je eigen leven. Je richten op je beste vrienden, je geliefde, je familie kan hartstikke troostend zijn.

(Alle foto's van ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie