HUMAN

Eenderde jongeren denkt ADHD, autisme of depressie te hebben zonder diagnose

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenderde jongeren denkt ADHD, autisme of depressie te hebben zonder diagnose

ADHD, autisme of depressie: bijna drie op de tien jongeren (29%) denken dat ze hier last van hebben, zonder dat ze een officiële diagnose van een arts hebben gekregen.

“Dit zijn vijf tekenen dat jij ADHD hebt!” Op sociale media bereiken video's over psychische aandoeningen steeds meer jongeren. Ruim vier op de tien jongeren zegt dit soort video's over mentale klachten tegen te komen.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Een op de zeven ziet sociale media als een goede bron van informatie over psychische stoornissen.

Reden genoeg voor HUMAN en MIND om voor de achtste keer de #OpenUp-week te organiseren, waarin psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar worden gemaakt.

Check hier alles van #OpenUp!

9 op de 10 jongeren heeft mentale klachten

Negentig procent van de jongeren hebben last van mentale klachten (90 procent). Bijna alle klachten zijn toegenomen, vergeleken met vorig jaar.

De top drie meest voorkomende mentale klachten zijn stress (65 procent), onzekerheid (60 procent) en depressieve gevoelens (47 procent). Bij een groot deel (58 procent) belemmert het ze ook in hun dagelijks functioneren. “Daardoor ben ik constant moe, chaotisch en vergeetachtig, waardoor ik minder goed kan presteren”, legt een van de deelnemers uit.

Van de deelnemers heeft 37 procent zich in de afgelopen twee jaar weleens ziek moeten melden van school of werk, vanwege hun psychische klachten.

De wereld staat in de fik

De wereld zit vol met crisissen en ingewikkelde kwesties die zwaar drukken op de mentale gezondheid van veel jongeren. Vooral de wooncrisis en alle prijsstijgingen van de laatste jaren hebben invloed, maar ook klimaatverandering en de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten hebben impact.

“Het is een totaalpakket”, legt een deelnemer uit. “Alles lijkt naar de klote te gaan en er wordt niets opgelost. Kamer en kabinet zijn alleen druk met zichzelf en hun zetels, terwijl de wereld in de fik staat.”

Taboe

Wees eens eerlijk... Durf jij open te zijn over je mentale struggles met de mensen om je heen? Steeds meer jongeren vinden het moeilijker om erover te praten. Vorig jaar gaf 11 procent van de jongeren aan dat ze hun mentale klachten met niemand deelden, dit jaar verdubbelde dat naar 22 procent. Ze houden het gewoon voor zichzelf.

Veel jongeren hebben het wel geprobeerd, maar krijgen reacties waar ze niks aan hebben. "Mensen gaan ervan uit dat je overdrijft of zeggen dat anderen het zwaarder hebben, of gebruiken andere clichés, zoals: 'Kop op, wees gewoon wat vrolijker.' Dat helpt dus niet echt."

Iemand anders vertelt: "De meeste mensen zitten niet te wachten op iemand met problemen. Ze willen alleen leuke dingen horen en willen het niet horen als het slecht met iemand gaat, omdat ze daar zelf somber van worden."

Rapportcijfer mentale gezondheid

Waar jongeren vorig jaar hun mentale gezondheid afgerond een rapportcijfer van 6,7 gaven, is dat dit jaar lager: een 6,4. Driekwart van de jongeren (75 procent) zegt dat de professionele hulp voor hun mentale klachten redelijk tot heel goed heeft geholpen.

Ben jij benieuwd hoe het eraan toegaat in het hoofd van mensen met mentale klachten? Check dan onze podcast!

In het hoofd van

In het hoofd van

'POV: You have ADHD'

ADHD, autisme of depressie: bijna drie op de tien jongeren (29 procent) vermoeden dat ze hier last van hebben, zonder dat ze een officiële diagnose van een arts hebben gekregen.

“Dit zijn vijf tekenen dat jij ADHD hebt!” Op sociale media bereiken video's over psychische aandoeningen steeds meer jongeren. Ruim vier op de tien jongeren zegt dit soort video's over mentale klachten tegen te komen. En een op de zeven ziet sociale media als een goede bron van informatie over psychische stoornissen.

Nooit goed genoeg

Schoolprestaties, je uiterlijk en hoeveel je kunt liften in de sportschool: dragen deze factoren bij aan een positief zelfbeeld of juist niet? Jongeren zijn héél streng voor zichzelf. Bij één op de vijf jonge vrouwen beïnvloeden likes en volgers op sociale media hun zelfbeeld negatief.

62 procent van de jongeren heeft hoge doelen voor zichzelf. Bijna de helft van de jongeren (49 procent) vindt zichzelf niet goed genoeg op school of werk. "Ik haal bijna altijd de beste cijfers op school, maar ik ben nooit tevreden genoeg. Haalt iemand een hoger dan ik, ben ik gelijk teleurgesteld," aldus een deelnemer.

Gelukkig zijn er ook jongeren die in het onderzoek benadrukken — hoe cliché het ook klinkt — dat het innerlijk het belangrijkst is. Meer zelfvertrouwen en liefde! Zo zegt een deelnemer: "Mijn uiterlijk, sport of socials zeggen niks over mijn innerlijk. ik heb liever een kleine groep supportive mensen om mij heen dan een grote groep met weinig support."

Over het onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt ongeveer een keer per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is van 30 september tot 7 oktober gedaan in samenwerking met Omroep HUMAN. Er deden in totaal 1.495 mensen tussen de 16 en 34 jaar mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

#OpenUp-week

Van 8 t/m 13 oktober organiseert omroep HUMAN samen met Stichting MIND de #OpenUp-week bij 3FM. In deze themaweek focussen we ons op ons zelfbeeld. Want: Hoe boost je je zelfvertrouwen in een wereld vol verwachtingen? En hoe omarm je jezelf als dat even niet vanzelf gaat? Dat onderzoeken we met artiesten MEROL en Chibi Ichigo! Check meer verhalen via 3FM.nl/openup.

Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie.

Ster advertentie
Ster advertentie