6 x waarom je meer te verbergen hebt dan je denkt
- Nieuws
- 6 x waarom je meer te verbergen hebt dan je denkt
Waar je ook bent, wat je ook doet, de kans is groot dat er nu iemand meekijkt, meeluistert en alles opslaat.
Privacy is een grondrecht, is in de grondwet opgenomen om ons te beschermen tegen de almachtige overheid. Maar wat nou als van dit recht beetje bij beetje wordt afgeknabbeld door diezelfde overheid?
Van Playmate tot Piraat
'Ja, dus? Ik ben toch niet boeiend,' zeg je dan. Want serieus, you ain’t got nothing to hide?! Dat is dus de grootste en gevaarlijkste denkfout die je kunt maken, volgens Ancilla van Leest. Ancilla was vroeger Playboy-model, maar is nu lijsttrekker van de Piratenpartij.
Deze partij komt op voor privacy van burgers en doet in 2017 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Aan Tussenuur vertelt Ancilla waarom je meer te verbergen hebt dan je denkt.
1. Ook als een vriend(in) iets heeft te verbergen, kijken 'ze' op jouw computer
Jij mag dan een brave Hendrik zijn, maar iedereen heeft wel een badass vriend(in). Zodra die badass een alarmbelletje laat afgaan bij de politie, ben jij ook de lul. "Dit is de Terughackwet," vertelt Ancilla. "Schuldig of niet, zodra hij of zij verdacht is, mag de politie ook op jóuw computer inbreken, informatie opslaan, zelfs dingen verwijderen of veranderen!"
Say what?! Maar wat veranderen of verwijderen ze dan? "Dat weet niemand," zegt Ancilla. "Ze hebben ruimte gemaakt voor misbruik, terwijl ze verborgen houden wat ze allemaal uitvreten met onze gegevens."
2. Zelfs als je niets illegaals doet, kan je de pineut zijn
Je hoeft geen kinderporno op je computer te hebben of een aanslag beramen, wil de politie je in de gaten houden. Steeds meer agenten krijgen zogenoemde bodycams. "Kleine camera's die de politie op het uniform dragen. Stel dat je een keer dronken door de stad loopt, dan maken ze daar opnames van en kunnen ze bijvoorbeeld delen met je ouders."
Uh sorry? Word je dan door de politie op het matje geroepen met je eigen ouders? Ancilla: "Ja, ze noemen dat preventief optreden. Het erge is dat je niks illegaals doet. Je vertoont alleen maar 'ongewenst gedrag' in de ogen van de politie."
3. Niet alleen op social media word je bespioneerd
Big Brother is watching you, 24/7. TomTom trackt je tijdens het autorijden, Pokémon Go slaat op waar jij uithangt, Google onthoudt je zoekgegevens, Facebook brengt je hele sociale netwerk in kaart en je Xbox houdt nonstop een oogje in het zeil. "Televisies van Samsung filmen jou in je woonkamer," zegt Ancilla. "Deze tv’s hebben facial regocnition, waardoor ze kunnen checken wie er bij jou thuis is!"
Er is geen ontsnappen aan. “In Londen hangen zóveel camera’s dat je in bijna elke openbare ruimte wordt gefilmd. Ook in Nederland zie je dit steeds meer: beveiligingscamera’s van huizen of van kebabtent die worden ingezet.”
4. Nu heb je niks te verbergen, maar later misschien wel!
Over twintig jaar staan al jouw geheimpjes of domme acties nog steeds ergens opgeslagen. Probleem is alleen dat deze acties nooit verloren gaan en op elk moment tegen je kunnen worden gebruikt.
"Iedereen maakt wel eens een foutje," zegt Ancilla. "Je lijkt anoniem in de enorme database, maar stel dat jij later een belangrijk persoon wordt of iets in de politiek wil doen? You'll never know. Met een druk op de knop kun je worden zwart gemaakt."
5. Je hebt niet door dat 'ze' steeds een stapje verder gaan
Maarreh...het is nu toch niet heel anders dan vroeger? Toch wel! "Als je een kikker in een pan met koud water zet, en je zet die pan op het vuur, dan blijft de kikker zitten tot hij doodkookt," zegt Ancilla. "De kikker heeft niet door dat de temperatuur steeds hoger wordt.
"Als je kijkt naar gisteren, is er inderdaad niet veel veranderd. Maar als je kijkt naar een paar jaar terug, zie je hoeveel wetten de overheid heeft aangepast om in onze informatie te wroeten! Kun je nagaan hoe dit over tien jaar is! Dan zitten we met z’n allen als domme kikkers in een kokende pan!”
6. Het lijkt wel alsof jij voor de regering werkt in plaats van andersom!
Dus...het komt er op neer dat de overheid steeds meer over ons weet en wij steeds minder over de overheid? Juist ja!
"De overheid mag steeds meer meekijken in ons hele privéleven," zegt Ancilla. "Tegelijkertijd mogen wij steeds minder weten over wat zij uitspoken met onze gegevens, onder het mom van staatsgeheim. En wij maar belasting betalen! Het is de bedoeling dat de regering voor ons werkt, maar het lijkt steeds meer alsof wij voor de regering werken!”
Kortom...
Volgens Ancilla moeten we goed nadenken over onze toekomst. "Het breekt mijn hart om te zeggen, maar luister niet naar oudere generaties als het om privacy en technologie gaat. Veel volwassenen, ouders, leraren, zelfs politici hebben te weinig bewustzijn op dit gebied. Denk echt voor jezelf na."
Ancilla vindt dat wat we leren op school, niet meer van deze tijd is. "Scholieren zouden moeten leren over technologie, Informatica en grondrechten zoals privacy! Dat is namelijk de toekomst."
En nu, Ancilla? Nooit meer televisiekijken, appen of Facebooken? "Dat ook weer niet, want we kunnen wel nadenken over alternatieve apps die we kunnen gebruiken. Denk aan DuckDuck Go in plaats van Google en Signal in plaats van Whatsapp.
Ancilla’s boodschap is dat we vooral ons hoofd moeten gebruiken, en moeten nadenken over wat we willen. Een goed begin is bijvoorbeeld om je webcam van je laptop af te plakken. Je weet nooit wie er meekijkt.
Ook opzienbarend:
>> De 5 bizarste user agreements die jij hebt geaccepteerd
>> Jongeren vertrouwen Facebook amper
>> Floor verstuurde een naaktfoto die viral ging
>> Lees en kijk veel meer over jouw privacy op NPO3
Gerelateerd
HUMAN
Voel de beat: op ADE kunnen dove en slechthorende mensen genieten van muziekHUMAN
Sannes zoontje Jelte (4) gaat dood: "Mijn gezin zal nooit meer compleet zijn"HUMAN
Leon-Mitchell had een depressie: "Ik zat vast in een cel waar alles somber en kleurloos was"HUMAN
Transitie van vrouw naar man: raakt Sem zijn zangstem kwijt?