HUMAN

Deze emoji-app wil jeugdhulp overbodig maken

foto: Unsplash / G-moji
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze emoji-app wil jeugdhulp overbodig maken

Hoe gaat het met je: ?, ? of ?? Die vraag wordt aan je gesteld in G-moji: een app die jongeren met psychische problemen wil helpen om hun emoties zichtbaar te maken, en dat doen ze dus door middel van... Emoji's!

De app is nog in ontwikkeling, bij Garage2020, een netwerk van innovatiewerkplaatsen die uiteindelijk de jeugdhulp overbodig wil maken. Tussenuur sprak met cultureel antropoloog Eva van der Drift, die bij de ontwikkeling van de app betrokken is.

Emoji's koppelen aan gedrag

"G-moji vraagt één keer per dag aan je hoe het gaat." vertelt Eva van der Drift aan de telefoon. "Aan de hand van een aantal emoji's kunnen jongeren aangeven hoe zij zich voelen. Die emoji's krijgen wij vervolgens binnen en verwerken we in onze database." Ook verzamelt de app data over je smartphonegebruik, zoals hoe vaak je belt en hoeveel je hebt bewogen met je telefoon.

"De privacy van de gebruiker wordt uiteraard gewaarborgd. We kunnen niet zien wie wordt gebeld en we kunnen niet meeluisteren of meelezen. Al deze informatie wordt opgeslagen om meer te leren over de emoji's die zijn ingevoerd en dit wordt vervolgens gekoppeld aan het gedrag van de gebruiker."

Voordat je deel kan nemen aan de app moet je een vragenlijst invullen. Aan de hand daarvan wordt gekeken of iemand wel of niet kampt met psychische problemen, en hoe veerkrachtig deze persoon is. "Deze score combineren we vervolgens met het smartphonegebruik, en dat koppelen we dan weer aan de ingevoerde emoji’s."

Uitlegfilmpje ?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Suïcidepoging

De app werd onlangs al drie maanden getest door 32 jongeren. Tijdens deze proefperiode werd gekeken hoe de app op kleine schaal data verzamelt. De informatie van het smartphonegebruik wordt op dit moment nog geanalyseerd, maar de emoji's zijn al wel onder de loep genomen. Eva van der Drift vertelt bijvoorbeeld dat iemand tijdens de proefperiode een suïcidepoging heeft gedaan. "Aan de hand van de emoji's konden we inderdaad zien dat het slechter ging met haar. En op het moment dat zij de suïcidepoging deed, vulde ze bijna niks meer in."

Preventief inzetten

Garage2020 wil G-moji preventief kunnen inzetten, maar is nog aan het onderzoeken aan wie ze de app willen aanbieden. "Momenteel denken we aan jongeren die al in therapie zitten, maar jongeren die op een wachtlijst staan kunnen er ook baat bij hebben. En zelfs voor jongeren die uitstromen kan het een steuntje in de rug zijn."

Ook moet de toekomstige app persoonlijk advies aanbieden. "We willen een app maken die aan de hand van smartphonegebruik kan inschatten wanneer jij in een dieptepunt komt, zodat we je op tijd kunnen waarschuwen en persoonlijk advies kunnen geven hoe je daar vervolgens mee omgaat."

Op zoek naar deelnemers

Om gepersonaliseerde advies te kunnen geven, heeft Garage2020 een controlegroep van 500 jongeren nodig, tussen 16 en 24 jaar. "We willen leren hoe jongeren zich voelen en hoe zij hun telefoon gebruiken, zodat we een algoritme kunnen ontwikkelen die kan detecteren wanneer het niet zo goed gaat. Maar omdat er zoveel verschillende mensen zijn, heb je veel data nodig, voordat je daar echt iets over kan zeggen."

Jeugdhulp overbodig maken

De ambitie van de app-ontwikkelaars is om jeugdhulp overbodig te maken, maar Eva zegt er nadrukkelijk bij dat ze géén hulpverleners wil vervangen. "We denken nog steeds dat ze cruciaal zijn in het helpen van jongeren met psychische problemen, maar de app biedt real-time data. Daardoor kunnen mensen óók advies krijgen op momenten dat ze níet in de therapieruimte zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koppeling aan hulpverleners

Daarnaast wordt gekeken of de toekomstige app gekoppeld kan worden aan de hulpverleners, zodat zij een seintje krijgen wanneer het niet goed gaat met een van hun cliënten. "Uiteraard doen we dit alleen als jongeren toestemming geven."

Vanuit Garage2020 wordt er gebruik gemaakt van 'design thinking'. Dat betekent dat ze samen met de gebruikers tot een co-creatie komen. "We willen ze meenemen in het proces, maar we zijn er nog lang niet. We moeten nog verder co-creëren, voordat we tot een goed werkend product komen. Anders maken we iets voor jongeren, zonder dat zij daar zélf advies over hebben gegeven."

Ben jij tussen de 16 en 24 jaar en heb je een Android-telefoon? Dan kan je meedoen met het onderzoek, door de app te installeren en een maand te gebruiken. Je hoeft zelf geen psychische problemen te hebben om mee te doen. Iedere week krijg je een podcast met daarin het verhaal van een jongere die psychische problemen ervaart.

ZIT JE ERGENS MEE OF ZIE JE HET (EVEN) NIET MEER ZITTEN? NEEM CONTACT OP MET MIND KORRELATIE. DENK JIJ AAN ZELFMOORD? NEEM CONTACT OP MET 113 ZELFMOORDPREVENTIE.

Ster advertentie
Ster advertentie