HUMAN

Zij maken gebruik van de prikkelarme ruimte op Awakenings

foto: Amber IJpelaarfoto: Amber IJpelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Zij maken gebruik van de prikkelarme ruimte op Awakenings

Technofestival Awakenings is in volle gang. Indrukwekkende lichtshows, gedreun dat vanuit alle kanten lijkt te komen en je navigeren door de mensenmassa: heel veel prikkels dus. Maar hoe ga je daarmee om als je prikkelgevoelig bent? En waar kun jij terecht als het allemaal even te veel wordt? Awakenings heeft sinds dit jaar een oplossing: low-stimulatie zones.

Deze zaterdag opent het grootste outdoor technofestival van de wereld haar deuren. En voor dit feestje komen mensen vanuit alle uithoeken naar de Beekse Bergen toe. Ruim 100.000 (!) festivalgangers, van zeker honderd verschillende nationaliteiten, zijn er klaar om volop te genieten van de tweede dag van Awakenings.

En terwijl de festivalcamping ontwaakt en de eerste bezoekers het festival verkennen, trekt HandicapNL al snel de aandacht van velen. Midden op het terrein, tussen maar liefst negen stages, kun je de zogenaamde low-stimulus zone vinden. In een grote witte tent zijn vier cabines te vinden, allemaal ingericht om zoveel mogelijk prikkels te mijden. Deze ruimte is een initiatief van Awakenings en HandicapNL om festivals toegankelijker te maken. Het biedt mensen die snel overprikkeld raken de mogelijkheid om tot rust te komen.

De cabines zijn knus ingericht, en hebben zelfs iets weg van een kleine woonkamer. De sfeer is ontspannen en de geluiden worden gedempt. Je ziet comfortabele banken waarop mensen ontspannen zitten of liggen en een fijn wit kleed op de grond. Op de tv's worden kalmerende visuals afgespeeld.

Ook zie je in de cabines koptelefoons liggen. Bezoekers kunnen zo naar rustgevende muziek-playlists luisteren, samengesteld door artiesten die tijdens het festival optreden. Maar de volledige stilte opzoeken is ook een optie; door de noise-cancelling functie konden de bezoekers zich even helemaal afsluiten van het lawaai van de buitenwereld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

button arrow
button arrow
foto: Amber IJpelaar

Nieuw podium?

Voor de ingang van de grote tent staat een handje vol mensen van HandicapNL. Zij zorgen ervoor dat iedereen die behoefte heeft aan de ruimte naar binnen kan, maar staan ook klaar voor de bezoekers in de cabine.

Ze hebben hun handen vol tijdens de eerste paar uur. Festivalgangers komen regelmatig een kijkje nemen en vragen zich hardop af wat deze plek precies te bieden heeft. Sommigen vergissen zich zelfs en denken dat het een nieuw podium is om te feesten. Maar wanneer HandicapNL in gesprek gaat met de techno-liefhebbers over dit initiatief, zijn de reacties lovend. Het lijkt alsof iedereen wel iemand kent die baat zou kunnen hebben bij deze ruimte.

Kevin (35) heeft ADHD en gebruikt de prikkelarme ruimte om zijn hoofd leeg te maken

foto: Amber IJpelaar

Ook festivalbezoeker Kevin (35) is blij met het nieuwe initiatief. Hij heeft ADHD, waardoor hij soms even een stapje terug moet doen. "Door mijn ADHD staat mijn hoofd altijd aan," vertelt hij. "Het klinkt misschien vreemd, maar technofestivals zijn voor mij juist plekken waar ik tot rust kan komen."

Hij legt uit dat zijn ADHD hem in staat stelt om zich te focussen op de verschillende elementen van de muziek. "Ik kan me richten op elk klein detail van de muziek en het afzonderlijk beluisteren. Hierdoor kan ik volledig opgaan in de muziek, wat me juist kalmeert."

"Ik ben erg blij dat deze ruimtes bestaan," zegt hij. "Als ik thuiskom van bijvoorbeeld werk, heb ik ook even tijd voor mezelf nodig. Dan ga ik naar mijn balkon, rook ik een sigaret en zet ik mijn koptelefoon op." Kevin heeft die prikkelarme momenten nodig om even op adem te komen. "Normaal gesproken ga je tijdens een festival een heel weekend lang door, zonder echt rust en stilte te ervaren. Het is fijn dat dit nu wel mogelijk is hier!"

Maar eh, wat is overprikkeld raken eigenlijk?

Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kun je prikkels zien, horen, voelen, ruiken én proeven. Maar ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels. Jouw hersenen verwerken al deze prikkels zonder dat jij het zelf in de gaten hebt. Zo onthoud je belangrijke informatie, en filteren je hersenen de prikkels die niet belangrijk is.

Als jij overprikkeld raakt, krijgt jouw brein meer prikkels binnen dan je kan verwerken. Als dit gebeurt, kunnen zintuiglijke prikkels zoals licht of geluid extra intens aanvoelen. Ook kan het zijn dat jouw emoties harder binnen komen of je het lastig vindt om jouw eigen gedachten te verwerken.

Wanneer je overprikkeld bent, zal je sneller vermoeid zijn. Daarnaast kan leiden tot klachten als overgeven, hoofdpijn of zelfs een paniekaanval.

Meer informatie? Check MIND Korrelatie!

Sterling (29) heeft last van angsten op festivals

foto: Amber IJpelaar

Sterling (29) en Chase (29) uit de Verenigde Staten reizen al een maand door Europa. Als professionele rave-danseres en DJ kan het stel Awakenings natuurlijk niet missen. De hitte van de dag, de luide muziek en de grote menigte zorgen ervoor dat Sterling last krijgt van angst. Ze zoekt hulp bij de vrijwilligers van HandicapNL en gaat vervolgens in een van de cabines zitten. Ze brengt daar geruime tijd door, samen met haar vriend Chase, om weer wat rustiger te worden.

"Ondanks dat ik mijn oordoppen in deed en naar rustigere plekjes ging, werd het te veel voor mij," vertelt Sterling. "Toen ik deze ruimte zag, wist ik meteen dat ik hier behoefte aan had." Sterling heeft een angststoornis. Vriend Chase benadrukt dat het belangrijk is om prikkelarme ruimtes te hebben op festivals zoals Awakenings. "In Amerika heb ik zoiets nog nooit gezien, ik denk dat andere evenementen hier veel van kunnen leren."

Terwijl Sterling in de cabine zat, zag Chase een gevoel van opluchting bij haar. "Ze kreeg hier de mogelijkheid om haar ogen te sluiten, rustig adem te halen en openlijk over haar gevoelens te praten. Het verschil tussen hoe ze binnenkwam en hoe ze zich nu voelt, is enorm."

Geen drempels meer

De hele dag blijven er bezoekers naar de low-stimulus zone toe komen en zijn de ruimtes bezet. De een doet ademhalingsoefeningen, de ander lucht zijn hart bij een vriend. Sommigen bezoekers gaan languit op de grond liggen met de ogen gesloten, om echt even tot zichzelf te komen. Iedereen vindt zijn eigen manier om te ontprikkelen, ondersteund door de faciliteiten die worden aangeboden. Maar wat iedereen gemeen heeft, is dat ze allen met een gevoel van rust weer terug naar het festivalterrein gaan.

Nanne (30) van HandicapNL is beschikbaar om mensen te helpen. Ze krijgt nieuwsgierige vragen over de zone, maar er zijn ook veel foto's die worden doorgestuurd naar vrienden die gewoonlijk festivals overslaan vanwege overprikkeling. Een bezoeker vertelde Nanne dat hij voor het eerst een festivalticket heeft durven kopen nadat hij op de website had gezien wat de zone inhoudt. "Dat is waarvoor we het doen; zorgen dat iedereen zonder drempels naar een festival kan gaan."

Nanne en haar collega's kijken wie toegang krijgt tot de ruimtes. Vooral mensen met ADHD, autisme of een angststoornis maken gebruik van de prikkelarme zone. "Het kan soms lastig zijn omdat ook mensen onder invloed van bijvoorbeeld alcohol of drugs naar binnen willen," vertelt Nanne. "Als ze echter echt behoefte hebben aan de ruimte, mogen ze naar binnen. Maar de ruimte is bedoeld voor mensen die snel overprikkeld raken. Bezoekers met een slechte trip of te veel alcohol op worden doorverwezen naar de Social Safety Crew of EHBO."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

foto: Amber IJpelaar

Bewustwording

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen ook gebruikmaken van de low-stimulus zone. Daarnaast is er een aparte ruimte beschikbaar voor medische zorg, zoals het verwisselen van een stoma of het toedienen van medicijnen.

Micha (24), die zelf in een rolstoel zit, is uitgenodigd door HandicapNL om de toegankelijkheid van het festival te beoordelen. "Pas later besefte ik dat ik zelf ook veel baat zou kunnen hebben bij het gebruik van de prikkelarme ruimte. Een hele dag op een festival heeft een grote impact op je lichaam en geest. Het is de ideale plek om bij te komen."

Micha is van mening dat de toegankelijkheid van festivals in Nederland steeds beter wordt. "Het festival-landschap wordt steeds inclusiever. Initiatieven zoals deze dragen bij aan bewustwording en laten ons beseffen dat niet iedereen goed tegen prikkels kan. Het kan ervoor zorgen dat we op evenementen en in het dagelijks leven meer naar elkaar omkijken."

Wil jij weten hoe het is om te leven met een angststoornis? Luister deze podcast!

In het hoofd van

In het hoofd van

Ster advertentie
Ster advertentie