HUMAN

'Ik moest naar de psycholoog om hetero te worden'

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik moest naar de psycholoog om hetero te worden'

In Behind My Scene vertellen jongeren in het kader van Pride over hun coming-out of een ander bijzonder levensmoment. Acteurs van de YouTube-serie zetten die gebeurtenis vervolgens in scène. Aflevering twee gaat over Fayaaz (27), die vertelt hoe het is om queer en moslim te zijn. Als opmaat naar de aflevering beantwoordt diegene vijf stellingen over Pride en de serie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

1. Pride betekent voor mij:

“Pride is een bewustwording van en erkenning voor de struggle die ik had, samen met zoveel andere queer-personen. Ons bestaan doet ertoe, de beste typering voor Pride. Mijn gevecht was op mannen vallen terwijl mijn omgeving vond dat ik op vrouwen moest vallen.

Mijn struggle was ook dat ik dacht dat mijn seksuele voorkeur niet kon binnen mijn moslimgeloof. Tijdens Pride koester ik het inzicht dat ik kreeg: queer zijn en moslim zijn gaat samen. Binnen de islam is ruimte voor relaties die niet-hetero normatief zijn. Ik ben een voorbeeld.”


Quote

2. Dat ik geen hetero ben, weet ik al heel mijn leven:

“Even nadenken. Ja, dat klopt bij mij. Althans, het gevoel. Sinds mijn bewustwording deed ik dingen die niet stereotype hetero waren. Ik was heel feminiene, in een masculiene Surinaamse moslim wereld. Ik wilde niet bij mijn neven zijn, liever bij mijn nichten. Terwijl mensen mij als jongen zagen en jongens gaan met jongens om. Ik wilde make-up en jurkjes. Ik ben anders, dat wist ik heel vroeg.

Alleen dat labelen als niet-hetero komt pas later. Pas later kun je dat gevoel van anders zijn verwisselen voor je geaardheid. Je weet dan: ik val niet op vrouwen, dat is het. Jongens kregen vriendinnen. Ik niet. Hoe kon dat? Toen viel het kwartje.”

Quote

3. Dit rolmodel gaf mij steun:

“Na mijn bewustwording schrok ik. Een nare tijd. Ik ging proberen tóch op vrouwen te vallen. Door het kijken van heteroporno. Ik ging bidden, ik wilde binnen mijn geloof hetero zijn.

Ineens ontdekte ik een imam die queer was. De eerste roze imam: Muhsin Hendricks, hij leeft in Zuid-Afrika, legde uit waarom ook de koran ruimte geeft voor mijn identiteit. Hij is een autoriteit, dus ik geloofde het meteen. Wat een opluchting. Ik kon mijzelf zijn en mijn geloof – waar ik van houd – behouden.”

Quote

4. Dit raakte mij het meest tijdens de opnames:


“Het moment om mijzelf terug te zien bij de psycholoog. Ik moest ooit naar de psycholoog. Mijn omgeving zei dat ik daar hetero gemaakt kon worden.

Confronterend om terug te zien. Emoties van toen kwamen weer naar boven. Ik voelde weer exact wat ik er toen bij voelde omdat het voor je ogen opnieuw gebeurt. Nu zag je alleen jezelf zitten, dus misschien was dat nog wel heftiger dan het oorspronkelijke moment.”

Quote

5. Tegen iemand die uit de kast wil maar niet durft, zou ik willen zeggen:

“Denk aan de ruimte die het kan scheppen om acceptatie te krijgen voor je persoonlijkheid, acceptatie die je nu mist. Maar neem vooral de tijd. Doe het pas als je echt ready bent. Luister naar je gevoel.”

Ster advertentie
Ster advertentie