Is vrijwilligerswerk in het buitenland een goed idee?
- Nieuws
- Is vrijwilligerswerk in het buitenland een goed idee?
Veel jonge mensen willen iets terug doen voor de maatschappij. Zo zijn er jaarlijks duizenden Nederlanders die naar derdewereldlanden afreizen om weeskinderen te helpen. Maar wat blijkt? Dat is helemaal niet zo'n goed idee! De Tweede Kamer gaat zelfs onderzoek doen naar het fenomeen 'westers weeshuistoerisme'.
LUISTER DE PODCAST HIER, VIA ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.
Westers weeshuistoerisme
In deze Tussenuur-podcast bespreekt 3FM-dj Lieke waarom dit goed bedoelde initiatief niet altijd positief uitpakt. En waar je op moet letten als je het tóch niet kan laten om af te reizen naar het verre buitenland. Ook krijg je tips over wat in Nederland kunt betekenen voor de samenleving.
WIE ZIJN ER TE GAST IN DE PODCAST?
Jessica werkt bij Defence For Children en is als onderzoeker betrokken geweest bij het rapport Weeshuistoerisme van Better Care Network Netherlands. Dit onderzoek valt onder de campagne #stopweeshuistoerisme. Deze campagne laat de negatieve effecten van vrijwilligerswerk in weeshuizen en fabels over weeskinderen zien, maar geeft ook alternatieven voor vrijwilligerswerk.
Charlotte Twitterde onlangs dat er walgelijke en smakeloze dingen gebeuren in weeshuizen. Zelf werkte ze in 2013 en 2015 een paar maanden in een tehuis in Oeganda. Daar maakte ze, soms direct, soms indirect, heftige dingen mee. Zo moesten kinderen geld in het laatje brengen, werden ze uitgehongerd en er was zelfs sprake van seksueel misbruik. Nu doet ze met een aantal ex-vrijwilligers onderzoek naar dit vrijwilligersproject.
Iemand die haar vrijwilligerswerk wél positief heeft ervaren, is Ellen. Ze werkte 2,5 maand als vrijwilliger in Oeganda, bij een lokaal project dat gerund werd door lokale vrouwen. Zo hielp ze ouderen, alleenstaande ouders, zieke mensen en kinderen. Via Stichting Muses volgde ze een training, ter voorbereiding op haar werk.
Romy is oprichtster van Stichting Muses, dat vrijwilligers leert bewuster te werk te gaan. Inmiddels heeft de stichting meer dan 6000 vrijwilligers voorbereid op hun rol als vrijwilliger bij een project in het buitenland. Daarnaast deed deze stichting een onderzoek naar het effect van hun trainingen op hun vrijwilligers. Wat daaruit kwam, vertelt ze in de podcast.
Maar wat kan je hier in Nederland al bereiken met vrijwilligerswerk? Daar heeft Roel antwoord op. Hij is als jongerentrainer betrokken bij Young Impact. In workshops laat hij jonge mensen hun talenten ontdekken en uitvinden wat zij belangrijk vinden. Young Impact gelooft namelijk dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen. En dat zij de energie én het talent hebben om impact te maken op anderen, op de wereld en op henzelf. En dat hoeft dus niet per se in een weeshuis.