Zegert heeft 48 slaven voor zich werken
- Nieuws
- Zegert heeft 48 slaven voor zich werken
Bij slavernij denk je snel aan de gruwelijke gebeurtenissen uit de 17de, 18de, 19de en zelfs ook in de 20ste eeuw, waarbij mensen bezit waren van anderen en gedwongen werden te werken zonder daar geld mee te verdienen. Hoewel slavernij tegenwoordig overal verboden is, komt het nog steeds veel voor. Presentator Zegert van der Linde zoekt in deze nieuwe Tussenuur-podcast alles uit over moderne slavernij.
Check hier de podcast!
Moderne slavernij wordt tegenwoordig mensenhandel of uitbuiting genoemd. Denk bij moderne slavernij aan het werven, vervoeren of onderbrengen van een persoon die jij vervolgens dwingt om voor jou te werken. Deze persoon betaal je geen, of weinig loon. Er zijn twee soorten uitbuiting: arbeidsuitbuiting en seksuele uitbuiting.
Tegenwoordig zijn ruim veertig miljoen mensen tot slaaf gemaakt. Slavernij komt vooral voor in India, Pakistan, China en Bangladesh. Maar ook in Nederland werken naar schatting ruim 6.000 mensen in slavernij.
(Shamir, Henk-Jan, Zegert en Romée)
Slavery footprint
Die komt hard aan, vindt Zegert, want ook hij dacht dat slavernij iets van het verleden was. Maar uitbuiting is overal en grote kans dat er ook slaven voor jou aan het werk zijn. Denk maar eens aan de kleding die je nu draagt, het voedsel dat je eet en de apparatuur die je gebruikt. Waarschijnlijk is jouw shirt, chocoladereep of smartphone gemaakt in een fabriek in het buitenland waar mensen gedwongen worden om lange dagen te maken voor een laag loontje.
Om te checken hoeveel slaven op dit moment voor hem werken, vult Zegert de Slavery Footprint in. Dit is een online test met vragen over jouw leven en consumptiegedrag, die uitrekent hoeveel mensen er worden uitgebuit voor de producten en diensten die jij gebruikt. Hij komt erachter dat er maar liefst 48 slaven voor hem werkzaam zijn. Dat is behoorlijk schrikken, want dit gebeurt zonder dat hij het zelf doorheeft.
Om meer te weten te komen over moderne slavernij én hoe kan dat er 48 slaven voor hem werken, heeft Zegert drie gasten uitgenodigd in de studio, die ook hebben uitgerekend hoeveel slaven voor hen werken.
(Henk-Jan werkt voor de International Justice Mission)
Slavernij in het buitenland
Als eerste spreekt hij met Henk-Jan. Hij werkt voor International Justice Mission, een mensenrechtenorganisatie die zich inzet tegen moderne slavernij en mensenhandel. Dit doen ze onder andere door reddingsacties te organiseren om moderne slaven te bevrijden.
Deze moderne slaven worden bijvoorbeeld bevrijd uit fabrieken waar ze worden gedwongen om uren achter elkaar te werken, of uit bordelen waar jonge meiden seksueel worden uitgebuit. Deze reddingsacties doen ze bijvoorbeeld in India, de Filipijnen en Ghana.
(Shamir vecht dagelijks tegen kinder- en mensenhandel)
Slavernij in Nederland
Dat slavernij niet alleen een buitenlands probleem is, weet Shamir. Hij werkt voor het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), waar ze onderzoek doen naar slavernij en mensenhandel in Nederland en strijden voor een betere politieke aanpak van dit probleem. Shamir vertelt dat er in ons land veel seksuele uitbuiting plaatsvindt, meiden worden geronseld door pooiers en moeten gedwongen werken in de seksindustrie. Maar omdat veel minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting vaak uit schaamte of angst verborgen blijven, is het moeilijk op te sporen.
Maar ook jongeren die worden ingezet als drugsrunner is een groot probleem. Minderjarigen krijgen geld als ze een pakketje met drugs afleveren. De slachtoffers denken dat ze het maar eenmalig hoeven te doen om wat geld te verdienen, maar uiteindelijk bouwen ze 'schulden' op waardoor ze meer drugs moeten vervoeren om deze schuld te kunnen afbetalen.
(Romée werkt bij Young & Fair)
Wat kun jij doen?
Een grote reden waarom er waarschijnlijk ook slaven voor jou werken, is de kledingindustrie. Werknemers in de kledingindustrie hebben vaak weinig rechten en verdienen niet genoeg geld om rond te komen. Romée werkt bij Young & Fair en vertelt hoe je zelf kunt bijdragen aan een eerlijkere kledingindustrie en zo moderne slavernij misschien wel kan verminderen.
Check bijvoorbeeld eens waar je kleding wordt gemaakt. Landen als India, Pakistan en Bangladesh zijn lagelonenlanden, wat betekent dat de werknemers in de kledingindustrie weinig betaald krijgen. Denk ook goed na over de prijs van een kledingstuk, een shirtje dat vijf euro kost is misschien chill voor jou, maar wordt waarschijnlijk niet onder goede omstandigheden gemaakt. Koop ook eens wat vaker tweedehands, of ruil kleding met je vrienden. Is vaak nog een stuk goedkoper ook.