3FM nieuws
KRO-NCRV

Een slimme zet of risicovolle gok? Muziekrechten kopen van een opkomend artiest

foto: Instagram Quintyofficial
  1. Nieuwschevron right
  2. Een slimme zet of risicovolle gok? Muziekrechten kopen van een opkomend artiest

Vanochtend spraken 3FM-dj's Wijnand Speelman en Jamie Reuter met de opkomende zangeres Quinty van der Geest over haar unieke aanpak om haar muzikale carrière te financieren. In plaats van te wachten op traditionele inkomstenbronnen zoals radio-airplay of betaalde optredens, heeft Quinty een innovatieve manier gevonden om haar muziek te monetariseren: door haar muziekrechten te verkopen aan haar fans en investeerders.

Van muzikant naar zakenvrouw

Quinty legt uit hoe ze de traditionele aanpak van veel artiesten heeft omgedraaid. Waar velen klagen over lage inkomsten door beperkte radio-airplay en onderbetaalde optredens, besloot Quinty het heft in eigen handen te nemen. Ze verkoopt muziekrechten aan mensen die geloven in haar potentieel en bereid zijn te investeren in haar opkomende carrière. In ruil voor hun investering delen deze supporters mee in de inkomsten die haar muziek genereert.

"Het is alsof je aandelen koopt in mijn muziek," legt Quinty uit. "De investeerders ontvangen een certificaat van authenticiteit, inclusief hun naam en de muziekrechten die ze hebben gekocht. Ze worden ook onderdeel van een exclusieve community, waar ze volledig worden meegenomen in mijn muzikale reis."

Een slimme en duurzame toekomst

Quinty heeft alles in eigen beheer uitgebracht, waardoor ze de vrijheid heeft om haar muziek en de bijbehorende rechten te verdelen over 500 pakketten. "Er komen er ook niet meer," benadrukt ze. "Dus als ze op zijn, zijn ze op." Het idee ontstond na het nieuws dat Justin Bieber zijn muziekrechten verkocht voor meer dan $200 miljoen. Dit inspireerde Quinty om de waarde van haar eigen muziek te erkennen en dit model toe te passen op haar carrière.

De risico’s en voordelen voor investeerders

Tijdens het interview werd ook een kritische vraag gesteld: waarom zouden mensen in Quinty willen investeren, gezien haar nog beperkte bekendheid en streams? Quinty erkent dat ze nog niet de cijfers van een superster heeft, maar ze ziet dit als een kans voor investeerders om in een vroeg stadium in te stappen. Ze benadrukt echter dat ze geen rendementen kan beloven, omdat elke investering een risico met zich meebrengt. "Het is geen gokken, het is investeren," zegt Quinty. "De mensen die nu in mij geloven, zijn voor mij goud waard."

Met haar innovatieve aanpak lijkt Quinty van der Geest een nieuw pad te bewandelen voor onafhankelijke artiesten in Nederland. Het wordt spannend om te zien hoe deze strategie haar carrière zal beïnvloeden en of meer artiesten haar voorbeeld zullen volgen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie