3FM nieuws

Jort (25) liep gehoorschade op tijdens Lowlands

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Jort (25) liep gehoorschade op tijdens Lowlands

Jort (25) uit Nijmegen liep in 2010 gehoorschade op tijdens Lowlands. Sindsdien loopt hij rond met een permanente ruis in zijn oren, iets wat hij - zachtjes gezegd - niemand kan aanbevelen. Daarom vertelt Jort hoe hij zijn gehoorprobleem opliep en vooral wat jij kunt doen om dit te voorkomen!

Riskant

Jort was altijd al gevoelig voor piepjes, ruisjes en suisjes. Op de middelbare school had hij na een feestje altijd een ruis in zijn oren, maar dat ging dan altijd vanzelf weer over. Tot het dus ineens niét meer over ging. Zelfs met goede oordoppen kreeg Jort na een weekend Lowlands last van een permanente suis. Drie dagen constant harde muziek bleek teveel voor zijn oren. "Ik schrok er echt erg van. Ik wilde naar het Conservatorium en heb wel serieus getwijfeld of dat wel kon, want ik wilde het niet erger maken."

Conservatorium

Jort ging uiteindelijk toch naar het Conservatorium, maar koos voor een wat rustigere tak van sport. Hij speelt nu vooral akoestische jazz, zodat zijn oren niet onder teveel druk staan. Hij ontwijkt ook bewust bepaalde feestjes, al heeft dat ook met z'n muzikale voorkeur te maken. Hij houdt niet van nachtenlang technovlinderen of doorzakken in het feestcafé. Dat scheelt al de helft, natuurlijk.

Hij kan nu goed leven met de suis in z'n oor, maar wil wel echt verdere schade voorkomen. Jort: "Ik ben eraan gewend geraakt, maar als het helemaal stil is, valt het extra op. Vlak voordat ik ga slapen bijvoorbeeld. En als ik in een luide omgeving ben geweest is het heftiger, dus soms vermijd ik die. Ik moet er echt op letten."

Zen

Pak je kleermakerszit en je 'ohmmmmm'-geluiden er maar bij, want Jort's gouden tip tegen permanente schade is 'stilte'. Gun je oren tussen alle herrie door af en toe even wat rust. They need it! Jort: "Je kunt prima naar feestjes of festivals, maar zoek na een paar uur gewoon even een stillere plek op. En ga niet ín de boxen staan als je geen bescherming draagt."

Toename van gehoorschade

We belden met Ilke Jellema van de Hoorstichting over gehoorschade bij jongeren. Uit hun online hoortest blijkt dat 25 procent van de jongeren lijdt aan beginnend gehoorverlies. Van die 25 procent dacht driekwart van de mensen dat hun gehoor prima in orde was, tot ze de test deden. Het is dus niet altijd even duidelijk.

Er zijn wel kenmerken van gehoorschade, waarvan deze drie het vaakst voorkomen: een piep in je oren, alles klinkt dof of je hoort een ruis/suis in je oor. Twintig procent van de jongeren heeft hier als tiener al last van. Die schade is weliswaar op kleine schaal, maar kan door herhaling opbouwen naar permanente doofheid.

Helikopteren

Evenementen in Nederland moeten zich houden aan een geluidslimiet van 103 decibel. Dat is te vergelijken met een helikopter die op 30 meter afstand staat te loeien. Precies, dat is nog steeds fucking hard.

Als je drie dagen lang rondbanjert op een festival-naar-keuze en in iedere tent vooraan staat met je vlaggetje, is de kans dat je schade oploopt dus vrij groot. Zeker zonder oordoppen. Maar ja, die dingen verplichten is ook weer zo wat. Ilke: "De organisatoren willen hun bezoekers niet betuttelen. Je hebt het volste recht om geen oordoppen te dragen. Je mag eigenlijk gewoon 'kiezen' om gehoorschade op te lopen."

Wat doe je ertegen?

Kom op, met z'n allen in koor: OORDOPPEN! Het spreekt voor zich, eigenlijk. Wat je vooral niet moet doen is het gebruiken van schuimdopjes, die gele gummy-dingen van een euro. Die dempen het geluid alleen en vervormen de muziek: de worst nightmare van een muziekliefhebber.

Ilke beveelt oordopjes met een muziekfilter aan: hier worden de schadelijke tonen uit de muziek gefilterd en hoor je de muziek net zo goed als zónder oordoppen. Gesprekken voeren gaat dan ook een stuk makkelijker. Denk je nu 'ja doei, ik ga geen honderd euro uitgeven aan die dingen'? Dat hoeft helemaal niet. Je hebt al universele dopjes met muziekfilter voor een eurootje of tien. Pas als je ze echt op maat laat maken, kom je uit op hogere bedragen.

Ben je na het lezen van dit hele verhaal een tikje paranoïde en wil je testen of je oren 't nog wel doen? Dat kan in een paar minuten via oorcheck.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie