Waarom het belangrijk is dat Zayn over zijn eetstoornis praat
- Nieuws
- Waarom het belangrijk is dat Zayn over zijn eetstoornis praat
"Eten is het enige waar ik nog controle over had."
Zayn Malik heeft voor de tweede keer gepraat over zijn eetstoornis. Eerder was hij al open over de eetstoornis in zijn biografie. Best heftig, aangezien het niet vaak voorkomt dat een bekende man vertelt over een eetstoornis.
Het heeft alles te maken met controle
Zayn vertelt in zijn biografie dat hij soms drie dagen niet at. In een interview met The Times is hij voor de tweede keer open over de eetstoornis die hij had. Het had volgens hem allemaal te maken met controle. Toen hij in One Direction zat, werd zijn hele leven voor hem uitgestippeld. Hij had het gevoel nergens meer controle over te hebben.
"Eten was het enige waar ik nog controle over had. Toen ik terugging naar Engeland woonde ik een tijd bij mijn moeder. Ze heeft me geholpen met het terugvinden van die controle in mijn leven én in mijn eetgedrag. Het ging heel natuurlijk", vertelt Zayn aan Sunday Times.
Groot probleem onder mannen
Dat eetstoornissen veel voorkomen bij (vaak jonge) meiden is langer dan vandaag bekend. Dat het bij de guys ook een groot probleem is, is een stuk minder bekend. Er rust toch nog een soort taboe op eetstoornissen bij mannen, omdat het ‘niet stoer’ zou zijn.
Daarom is het héél belangrijk dat Zayn vertelt over zijn eetstoornis. Andere jongens zien zo dat óók mannen hier last van hebben. Naar schatting lijden zelfs zo’n tien miljoen mannen in de Verenigde Staten aan een eetstoornis. Wow. Serious business dus.
Meerdere vormen
Sinds een aantal jaar komen eetstoornissen bij mannen dan ook steeds vaker voor. Dit uit zich niet alleen in weinig eten, zoals bij Zayn het geval was, maar ook in sporten. Vaak wordt dit dan niet herkend als een eetstoornis, omdat veel mensen denken dat een eetstoornis alleen maar over ‘niet-eten’ gaat. De mannen die het hebben, weten het dan ook zelf vaak niet. Het beeld van extreem dunne meisjes gaat niet altijd op, juíst hele brede mannen kunnen te maken hebben met een eetstoornis.
Schaamte
Er zijn dus heul wat mannen die liever hun mond dichthouden over eetstoornissen. Dat Zayn hierover praat, kan mannen die hiermee te maken hebben, helpen. Door erover te praten verdwijnt het standaardbeeld van de ‘stoere man’ een klein beetje én is het meer sociaal geaccepteerd om als man open te zijn over je eetstoornis. In Nederland zijn er bijvoorbeeld geen precieze cijfers bekend van het aantal mannen dat aan een eetstoornis lijdt. Veel mannen zoeken geen hulp uit schaamte.
Meer dan een tienermeisjesziekte
Een eetstoornis is dus veel meer dan alleen de tienermeisjesziekte zoal ‘ie bekend is. Door Zayn’s openheid is het taboe een beetje verdwenen, al is het maar een klein beetje. Zayn vertelt in zijn biografie dat er in eerste instantie werd gedacht dat hij drugs gebruikte, omdat hij veel afviel.
Zelf had hij dan ook niet in de gaten dat hij last had van een eetstoornis. Dat kwam met name door het beeld dat een eetstoornis met zich meebrengt. Tricky, want een eetstoornis heeft veel meer aspecten dan je misschien verwacht.
Kijk hier voor veel meer #openup, check de help-button van MINDyoung of kom in actie voor MINDyoung. Lees meer over eetstoornissen.
Gerelateerd
HUMAN
'Narcist' of 'Emotieloos': Malisa (26) is klaar met de stereotypen over borderlineHUMAN
Eenderde jongeren denkt ADHD, autisme of depressie te hebben zonder diagnoseHUMAN
Leon-Mitchell had een depressie: "Ik zat vast in een cel waar alles somber en kleurloos was"HUMAN
Nicky (31) werkt als ervaringsdeskundige in de ggz: “Ik help anderen maar ook mezelf"