Rode Kruis-vrijwilliger Aimane (23): 'Vrienden zijn verbaasd dat ik al dit werk gratis doe'
- Nieuws
- Rode Kruis-vrijwilliger Aimane (23): 'Vrienden zijn verbaasd dat ik al dit werk gratis doe'
Sinds de uitbraak van de coronacrisis zie je overal burgerinitiatieven opduiken. Ook bij het Rode Kruis zien ze het aantal jonge vrijwilligers sinds de crisis sterk toenemen. Verandert het stoffige imago van vrijwilligerswerk?
Als we Young Impact mogen geloven wel. Uit een onderzoek dat zij deden blijkt dat 53 procent van de 12- tot 19-jarigen zich door de coronacrisis meer geroepen voelen om zich in te zetten voor een ander. Bijna één op de drie ondervraagde jongeren heeft dan ook recentelijk vrijwilligerswerk gedaan.
De 23-jarige Aimane Ben M’Hand zet zich al ruim drieënhalf jaar in voor anderen, als vrijwilliger bij het Rode Kruis. De maatschappelijke redactie van 3FM spreekt met hem en Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse over het imago van vrijwilligerswerk, werken voor het Rode Kruis tijdens een crisis en hoe we dit liefdadigheidsgevoel vast kunnen houden na deze crisis.
Met Serious Request: Never Walk Alone zamelen we geld in voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronapandemie.
Aimane, waarom besloot jij vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Ik wilde toegankelijk vrijwilligerswerk doen bij een onafhankelijke organisatie, die zich niet specifiek voor één doelgroep inzet. Zodoende kwam ik hier terecht en inmiddels werk ik al drieënhalf jaar met hart en ziel als vrijwilliger bij het Rode Kruis."
Foto: Aimane
Wat houden jouw taken als vrijwilliger bij het Rode Kruis in?
"Voor de coronacrisis was ik medisch hulpverlener op evenementen, zoals Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse. Ik stond dus vaak bij de EHBO-post. Daarnaast maak ik onderdeel uit van het noodhulpteam in de regio Amsterdam-Amstelland, dat zich inzet bij calamiteiten als een flatbrand of een aanslag. Ik ben nog nooit opgeroepen voor assistentie, maar dat neemt niet weg dat we voortdurend klaarstaan voor iedereen in Nederland. Nu toont zich dat door deze crisis."
Zijn jouw taken veel veranderd door de coronacrisis?
"Op dit moment zet ik me ruim twintig uur per week in als coördinator van een van de vijf daklozencentra in mijn regio. Ook ben ik verantwoordelijk voor het vervoer van coronapatiënten naar hun woning. Heftig, maar ik blijf er nuchter in staan. Ik let ook altijd goed op mijn eigen veiligheid en die van mijn collega's."
Foto: Aimane tijdens Bevrijdingsdag 2018 / Rode Kruis.
Is dit niet enorm zwaar werk, Aimane?
"Ik werk hiernaast nog als operation manager bij een chauffeursbedrijf. Betaald werk, waar ik af en toe echt gesloopt van ben. Bij het Rode Kruis is dat niet het geval. Het vrijwilligerswerk zie ik namelijk als hobby, iets leuks wat ik erbij doe. Het levert juist energie op, omdat mijn passie daar ligt. Er is genoeg ondersteuning vanuit het Rode Kruis. Zo schakelen ze goed met ons, om te zorgen dat we vitaal blijven en niet te veel hooi op onze vork nemen. De coronacrisis valt rauw op ons dak, maar we zijn hier op voorbereid – ook mentaal."
Iris, jij bent woordvoerder bij het Rode Kruis. Hoe ziet die mentale voorbereiding van vrijwilligers eruit?
"We vinden het belangrijk om onze vrijwilligers van tevoren goed te briefen, zodat ze weten wat ze gaan doen en wat zij kunnen tegenkomen tijdens het werk. Daarnaast kunnen onze vrijwilliger zowel voor- als na hun inzet psychosociale hulp krijgen. We werken samen met organisaties met psychologische expertise die ons hierbij helpen. Zo kunnen bijvoorbeeld de mensen die telefonist zijn bij de Rode Kruis Hulplijn naderhand ook bellen met een hulplijn voor henzelf. Ook wordt er gezorgd dat we deze mensen ook pro-actief bellen om te vragen hoe het is gegaan. Je kunt namelijk best wat verhalen horen die impact hebben op jezelf. Dat geldt ook voor het andere vrijwilligerswerk."
Hoe roept het Rode Kruis mensen op om vrijwilliger te worden tijdens de coronacrisis?
"Ons burgerhulpverlenersnetwerk Ready2Help roept op voor eenmalige hulp, zoals het opzetten van bedden in een daklozenopvang of het vervoeren van voedselpakketten. Het is daardoor heel laagdrempelig. Zo waren er aan het begin van de coronacrisis 40.000 aanmeldingen, inmiddels zijn dat er ruim 85.000," vertelt Iris trots. "We vinden het geweldig om te zien dat zoveel jonge mensen bereid zijn om anderen te helpen."
Hoe zorgt het Rode Kruis ervoor dat zij ook na de coronacrisis vrijwilliger blijven?
"Veel Ready2Helpers willen zich vaker inzetten," merkt Aimane. "We motiveren ze om vaste vrijwilliger te worden op lange termijn, niet alleen tijdens de coronacrisis. Ze moeten committed raken aan het Rode Kruis.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoe maak je mensen dan committed aan het Rode Kruis, Iris?
"Wij laten mensen na hun inzet weten wat je allemaal kan doen voor het Rode Kruis, ook buiten coronatijd. Mensen kunnen dus vaste vrijwilliger worden wanneer er vacatures zijn en wanneer zij dat willen. Het is aan de mensen zelf wat zij prettig vinden, maar we willen in ieder geval alles aanbieden zodat mensen structureel kunnen helpen, of juist in tijden wanneer net wat meer hulp nodig is."
Aimane vult nog aan: "Ready2Helpers met de juiste mindset krijgen EHBO-cursussen en trainingen met een uitgebreid pakket medische basis, voordat ze als vrijwilliger aan de slag mogen bij het Rode Kruis. We zoeken een match. Zo kunnen we de hulp blijven garanderen.”
Hoe reageren jouw vrienden op jouw vrijwilligerswerk, Aimane?
"Ik hoor heel vaak: ‘Doe je dat gratis?’ Toch krijg ik ook veel bewondering als ik – buiten mijn vrijwilligerswerk om – EHBO toepas. Je bent tenslotte 24/7 EHBO'er! Als ze mij bezig zien, motiveert hen dat ook om zich ook aan te melden als vrijwilliger, maar in de praktijk zie ik dat eigenlijk maar weinig terug. Sommige vrienden doen heel licht vrijwilligerswerk, om als werkervaring op hun cv te zetten. Ze zetten zich dan één keer per jaar in bij NLdoet, maar niet als langdurige vrijwilliger.”
Wat is er nodig om jongeren te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk?
"Om jongeren sneller aan te sporen om vrijwilliger te worden, is er een actieve aansporing met rolmodellen nodig," vindt Aimane.
Young Impact organiseert daarom Young Impact Helpt, een landelijk initiatief waarbij jongeren op grote schaal met elkaar kunnen samenwerken tijdens de coronacrisis, aangevoerd door zangeres Famke Louise, YouTuber Kalvijn, zangeres Teske, YouTuber Qucee en breakdancer Redo.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Krijgt vrijwilligerswerk door de coronacrisis weer een wat hipper imago?
“Gelukkig wel! Het is nu geen ver-van-je-bed-show meer, want we zitten er middenin. Een grotere doelgroep heeft hulp nodig, waardoor vrijwilligerswerk nu ineens in trek is.”
Dat blijkt ook uit het eerder genoemde onderzoek van Young Impact: 71 procent van de jongeren vindt het belangrijk om tijdens de coronacrisis iets te kunnen betekenen voor anderen.
Merkt het Rode Kruis die imagoverandering ook?
Wat het Rode Kruis betreft heeft vrijwilligerswerk nooit een stoffig imago gehad. "Wij vinden het geweldig om te zien dat steeds meer jonge mensen zich inzetten," vertelt Iris. "Buiten dat: het levensreddende werk dat het Rode Kruis wereldwijd doet kan juist door de inzet van vrijwilligers, die de wereld een stukje beter maken.”
Daar sluit Aimane zich bij aan. “Waarom zou je een ander niet helpen, als je dat kan? Je helpt zowel jezelf als de maatschappij met vrijwilligerswerk. Het verbroederd, want we werken samen naar een doel toe. Op lange termijn bouw je aan een mooiere wereld.”
Hoe houden we dit liefdadigsheidsgevoel vast?
"Het is mooi om te zien dat veel mensen elkaar nu willen helpen. Als Rode Kruis roepen we op om op elkaar te letten," sluit Iris af. "We zullen er alles aan doen om deze boodschap te blijven uitdragen, want we hebben elkaar extra nodig. Nu, maar ook straks buiten coronatijd."
Wil jij het Rode Kruis ook steunen? Dat kan! Tot en met zaterdag 18 april zet 3FM zich met Serious Request: Never Walk Alone in om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronapandemie.
Gerelateerd
3FM Serious Request
Florentine (28) veranderde een gymzaal naar daklozenopvangHUMAN
Macha (27) is vrijwilliger bij de Voedselbank: 'Klanten zijn bang voor een sluiting'3FM Serious Request
Rode Kruis-vrijwilliger Bibi (28) belt met kwetsbare ouderen: ‘Ze zijn bang om alleen te sterven’3FM Serious Request
SR24: Jasmijn (9) kan haar leven leiden dankzij experimentele behandeling metabole ziekte