Interview

In gesprek met Yannis & The Yaw over eclectische nieuwe EP: 'Lagos Paris London'

foto: Yannis & The Yawfoto: Yannis & The Yaw
  1. Nieuwschevron right
  2. In gesprek met Yannis & The Yaw over eclectische nieuwe EP: 'Lagos Paris London'

Foals frontman Yannis Philippakis heeft voor velen geen introductie nodig. Samen met zijn band scoorde hij met tracks als My Number en Mountain At My Gates of recenter 2am en 2001 energieke en frisse hits die op 3FM nog steeds geregeld gedraaid worden. Voor zijn nieuwe project nam hij echter een compleet andere wending: een losstaande EP bestaande uit samenwerkingen met legendarische afrobeat drummer Tony Allen. 3FM-dj Olivier Bakker kreeg de kans om hem de dag voor zijn show in Paradiso op 10 september te spreken over de EP en de uiterst bijzondere samenwerking.

Sneeuw voor de zon

In 2016 kreeg Yannis een ongekende kans aangeboden: hij werd door Tony's team benaderd voor een handjevol schrijfsessies. Tony wilde een project bestaande uit samenwerkingen met verschillende jonge artiesten van de grond krijgen. Zo wilde hij tracks schrijven met niet alleen Yannis, maar zo ook met onder andere Christine and the Queens en Kevin Parker (Tame Impala). Yannis vertelt hoe de eerste ontmoeting en sessie met Tony in een muffe ondergrondse studio in Parijs plaatsvond. Waar Tony in de eerste instantie wat terughoudend leek te zijn verdwenen de sociale barrières als sneeuw voor de zon zodra de muziek van de grond kwam. "Hij wilde eerst onze muzikale connectie aanvoelen voordat hij me als persoon leerde kennen" stelt Yannis.

Toen de muzikale maar ook persoonlijke connectie tussen de twee eenmaal op bleek te bloeien veranderde het echter al snel in een fris, energiek en compleet ander project. Die andere artiesten konden wel even wachten: dit werd nu dé samenwerking.

Quote

“By that first evening we were drinking whiskey together and we were having a great time.”

Yannis Philippakis (Yannis & The Yaw)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plicht

Het project werd een feit: in de komende jaren zouden Yannis en Tony gedurende verschillende sessies bij elkaar komen om het materiaal te verfijnen en verder uit te werken. Echter zorgden overvolle agenda's en uiteindelijk de coronapandemie ervoor dat de twee het project nooit af zouden kunnen maken voordat Tony in 2020 op 79-jarige leeftijd overleed. Yannis voelde het tot zijn plicht om het project voor Tony af te maken en het de wereld in te brengen. Nu is het er eindelijk: Lagos Paris London.

Benieuwd hoe Yannis zich over de EP voelt nu hij eindelijk uit is, hoe hij de samenwerking met Tony ervaren heeft en wat de toekomst van Yannis & The Yaw voor ons in petto heeft? Beluister het hieronder in Olivier's complete interview.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie