Deze jongeren hebben flinke geldschulden; wat nu?
- Nieuws
- Deze jongeren hebben flinke geldschulden; wat nu?
Eén op de drie jongeren geeft aan dat ze hun inkomen en uitgaven niet op orde hebben. Dat is niet oké en daarom staat de nieuwe Tussenuur-podcast in het thema van schulden. Presentator Zegert praat erover met vier mensen die er allemaal op hun eigen manier mee te maken hebben.
LUISTER DE PODCAST HIER, VIA ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER.
WIE ZIJN ER TE GAST IN DE PODCAST?
Jeansen Djaoen ken je misschien van de aangrijpende docu Lost Boys: 5 jaar Later. Hij leeft momenteel in twee werelden. In de ene wereld is hij succesvol reporter bij FunX, wint hij radioprijzen en is hij werkzaam als manager van een label. In de andere wereld wordt hij nog steeds achtervolgd door een enorme schuld van 60.000 euro. Instanties blijven zijn schulden verhogen met boetes waardoor afbetalen haast onmogelijk wordt gemaakt.
Shawn Beckers probeert te voorkomen dat leeftijdsgenoten in de schulden raken. Met MoneyWays, een armoede- en schuldenpreventieprogramma van Diversion en Nibud, gaat hij langs scholen in Nederland. Daar laat hij zien hoe je het beste kunt omgaan met geld. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen en financiële uitdagingen en probeert op een laagdrempelige manier gevoelige onderwerpen aan te snijden.
Alyosha Oostdijk had schulden tot bijna 8.000 euro doordat hij zijn zorgverzekering, de kosten van zijn OV-kaart, telefoonabonnement, scooterverzekering en studiefinanciering niet of te laat had betaald. Toen er een deurwaarder met dwangbevel voor de deur stond was dat hét signaal om actie te ondernemen.
Om overzicht te creëren in zijn financiële administratie benaderde Alyosha Get a Grip: een traject van Humanitas waarin vrijwilligers helpen om geldzaken weer op orde te krijgen. Eén van die vrijwilligers is Suzanne Graansma. Zij ziet dat jongeren vaak geen idee hebben waar hun geld heengaat. En waar ze moeten beginnen als ze in de schulden terechtkomen. Ze deelt handige tips in de podcast.