3FM nieuws

Arts DJ's aan het woord

  1. Nieuwschevron right
  2. Arts DJ's aan het woord
Karen Damen is arts bij het Rode Kruis. Zij is deze week degene die de DJ's medisch begeleidt. Wat gebeurt er met je lichaam als je zes dagen niet eet? Zes dagen zonder eten...wat doet zoiets fysiek met een mens?
Zolang je maar blijft drinken, kan je lichaam zes dagen vasten goed doorstaan. Een mens is een wonderlijk wezen. Het lichaam is gemakkelijk in staat zich aan te passen aan een compleet nieuwe situatie. Het heeft een heel scala aan mogelijkheden om dat te doen.

Stofwisseling
Allereerst kan je je stofwisseling maximaal 40 % terugschroeven. Daar wordt je wel trager van, je handen en voeten zijn mogelijk niet zo warm als anders, maar verder is er redelijk mee te leven.

Glycogeen
Verder is je lichaam in staat op verschillende manieren aan energie te komen. In de lever ligt een stof opgeslagen die glycogeen heet. Dit is de eerste brandstof die het lichaam gebruikt, pas na enkele dagen gaat ook de vet verbranding een rol spelen.

Gewichtsverlies
Het meeste gewichtsverlies in de eerste dagen bestaat simpelweg uit het verlies van water. Dat komt omdat je meer gaat plassen onder invloed van bepaalde andere afvalstoffen die het lichaam aanmaakt en die via de urine het lichaam verlaten.

Grenzen
Zoals je ook in Congo ziet is het lichaam in staat om veel extremen te verdragen. Er zijn echter grenzen en we hopen met deze actie mensen te helpen daar niet over heen te gaan.

Wat voelen de dj’s?
Er is een aantal duidelijke symptomen aan te wijzen bij mensen die weinig of niets eten. Deze symptomen zijn de volgende:

Dat je honger krijgt, dat je veel aan eten denkt. met name de eerste dagen, later neemt dit interessant genoeg af. Met name de eerste dagen dat je naast een lege maag gevoel ook wat buikpijn kan hebben (niet iedereen). Dat je hoofdpijn krijgt. Dat je hartkloppingen kan krijgen, dat je hart langzamer gaat kloppen. (ongevaarlijk). Dat je het koud krijgt. Dat je concentratie vermogen afneemt. Het denken wordt anders. (verschilt per persoon). Dat je emotioneel instabieler wordt naarmate de week vordert. Dus sneller geïrriteerd, maar ook eerder geraakt door emotie. Dat je licht in het hoofd wordt bij opstaan uit een stoel of uit bed. Voedingsstoffen komen intenser binnen. Je gaat eerder trillen van bijvoorbeeld koffie, etc. Dit geldt ook voor roken.

Vergelijking Congo
Kan je je een voorstelling maken wat het betekent als je het bovenstaande ervaart, maar tevens geen bezittingen meer hebt, moet vrezen voor je leven, warme dagen moet overleven en koude nachten moet doorstaan? Het is de dagelijkse realiteit van de kindsoldaten in Congo.

Rode Kruis
En dat is precies waarom ik vrijwilliger ben voor het Rode Kruis. Een steentje, hoe klein dan ook, bijdragen aan een beter leven voor velen. Niet alleen ver weg, ook in eigen land beheerd het Rode Kruis geweldige projecten. Bijvoorbeeld de Henry Dunant boot die gehandicapten en ouderen een onvergetelijke vakantie bied.

Als je in het begin alles geeft, haal je de eindstreep niet
De DJ’s hebben de lat hoog gelegd in deze actie. Alleen niet eten en vervolgens niet al te veel doen, dat gaat wel goed, maar wat gebeurd er als je ook nog eens 24 uur per dag radio gaat maken? Er is eigenlijk geen literatuur bekend wat er precies met ze gaat gebeuren. Met name aan het eind gaat het spannend worden of ze nog in staat zijn om goede radio te maken. Belangrijk is dat ze vanaf het begin rustig aan blijven doen. Het is net als met het lopen van een marathon, je moet je energie goed over de wedstrijd verdelen om de finish te halen. Als je in het begin alles al geeft, dan haal je de eindstreep niet!

Kans op een toekomst
Met deze actie krijg jij de kans om het verschil te maken voor duizenden mensen in Afrika. Geef een stukje van jezelf weg aan een ander. Weet dat ze met jouw steun een kans krijgen op een toekomst.
Ster advertentie
Ster advertentie